ПРАЗНИК НА УБГ БАЛЧИК 27 ЮЛИ 2013

Градина: Балчик
Категория: Събития
Дата на публикуване: 01.08.2013 г.

На 27 юли 2013г. Университетската ботаническа градина в гр.Балчик отбеляза годишнината от създаването си с академично тържество. Тазгодишния празник премина под знака на 125 години на Софийски университет „Св.Климент Охридски” и 120 години от рождението на основателя на градината – акад.Даки Йорданов.  

Празникът започна с полагане на венци пред паметната плоча на акад.Даки Йорданов под звуците на студентския химн. Венец от името на Ректорското ръководство на СУ„Св.Климент Охридски” поднесе Заместник-ректорът доц.д-р Юрий Кучев, а от името на Университетските ботанически градини – Директорът на УБГ д-р Красимир Косев. След химна на РБългария, академичното шествие от студенти, служители на градините и много гости, начело със Заместник-ректора и академичното ръководство на Биологическия факултет, под звуците на „Гаудеамус”, се отправи към мястото на тържеството в „Божествената градина”. Поздравителен адрес от името на Ректорското ръководство отправи доц. д-р Юрий Кучев. Проф. Димитър Иванов – ръководител секция „Палеоботаника” на ИБЕИ на БАН, изнесе академично слово за делото на акад.Даки Йорданов.  Поздравителни адреси към Ректора на СУ ”Св.Климент Охридски” и екипа на градините бяха отправени от Министъра на културата д-р Петър Стоянович (прочетен от Директора на ДКИ „КЦ Двореца” Жени Михайлова), проф. Ваня Добрева - Председател на Комисията по образование на НС, Председателя на Българското ботаническо дружество – проф.Добрина Темнискова, (прочетен от проф. Димитър Иванов), доайена на тропическото земеделие у нас и съратник на акад. Даки Йорданов - Серафим Серафимов, синът на акад. Даки Йорданов – проф. Стефан Йорданов, Командир на пунк за базиране Варна капитан I ранг Тодор Йотов (прочетен от майор Росен Иванов), Председателя на Асоциацията на производителите на декоративни растения – инж.Трифон Трифонов, Директора на Природонаучния музей във Варна – проф.Мариана Филипова. Поздравителни адреси получихме и от проф.д-р Анелия Клисарова - Министър на образованието и науката, г-жа Ладинка Михайлова - Главен секретар на Министерство на културата, доц. д-р Теодора Петрова – Декан на Факултет по журналистика и масова комуникация към  СУ ”Св.Климент Охридски”, проф. Михаил Йорданов – внук на акад. Даки Йорданов, г-жа Меглена Роева – Управител на Стопанство „Евксиноград” гр.Варна, от г-жа Иванка Стоянова – Директор на ОП „Зоопарк СЦ” гр.Варна.
Директорът на Държавна агенция „ Архиви” доц.д-р Мартин Иванов откри изложбата „Балчик–тихото пристанище”, подготвена от Държавна агенция „Архиви”, Националния архив на Румъния и Университетските ботанически градини. Доц. Иванов разказа за това, как е възникнала идеята за изложбата и изрази специални благодарности към Ректора на СУ”Св.Климент Охридски” за възможността да бъде реализирана, като отбеляза значението на начинанието за трансграничното сътрудничество. Изложбата представя фотокопия на оригинални документи и снимки, свързани с историята на Балчик и бившата резиденция на бившата Румънска кралица Мария в Балчик от началото на ХХ-ти век  и ще бъде експонирана в Университетската ботаническа градина – Балчик до края на м.септември. Неговият колега – Директорът на Националния архив на Румъния – д-р Йоан Драган, също отправи благодарност към Ректора на СУ„Св.Климент Охридски” и екипа на УБГ за безрезервната подкрепа и изрази надежда за бъдещи подобни общи инициативи.
Студентите и гостите се запознаха с още една изложба, подготвена от отдел „Архиви” и Музея на СУ„Св.Климент Охридски”, която е експонирана в постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Изложбата представя фотокопия на оригинални документи и снимки, свързани с акад, Даки Йорданов и историята на Университетските ботанически градини. Г-жа Илонка Колева и г-н Симеон Хинковски представиха изложбата и разказаха как е подготвена.
На тържеството присъстваха и много гости – представители на Лесотехнически университет–София, на ВСУ„Черноризец храбър”, на Аграрния университет в Пловдив, на БАН, на РИОСВ, неправителствени организации, колеги от СУ„Св.Климент Охридски”, учители и директори на училища и читалища в региона. Празникът приключи с градинско тържество.