ЗАПОВЯДАЙТЕ В НАШАТА МАЛКА И КОКЕТНА ЦВЕТНА РАБОТИЛНИЦА!

Градина: София
Дата на публикуване: 17.01.2014 г.

”Традицията в  подаряването на цветя”

Освен да получите актуална информация,за това което се случва в градината, в Информационен и касов център на Университетски Ботанически градини –София,може още да се докоснете до творческата атмосфера,която цари там.
Три прекрасни дами,с уникално чувство за естетика и усет за красота,ще вдъхнат живот на Вашите цветни фантазии.Всичко,което те създават е с много сърце и любов, и това си личи – щом пристъпите прага на работилницата,изведнъж попадате
на една тучна,зелена ливада,осеяна с най-различни цветя,въздухът е свеж ,слънцето грее,от всички страни струи топлина и ведрост.Забравяте какво е времето навън – дали вали,дали е студено или духа вятър.Вече сте в царството на цветята.

Винаги усмихнатите Ники,Еми и Краси,Ви разхождат сред съвършенството и красотата на разнообразието от цветове,форми и аромати. Те изработват за Вас от класически до  най-екстравагантни букети,кошници,украси.За Вас остава само да им се наслаждавате.

А дали някога сте се чудили откога датира традицията за поднасяне на цветя?
Поднасяме цветя по най-различни поводи или просто без повод.Традицията се е разпространила по целия свят,всяка държава има своите собствени традиции в подаряването на цветя.
Не е изненада,че поднасянето на цветя е още от праисторическо време,когато цветята са имали главно лекарствени и билкови качества за нашите предци.Има останки от венчелистчета в няколко гробни места,открити от археолозите. Данни за подарени цветя има от преди няколко хиляди години,от египетски йероглифи и китайски писания,както и в гръцката и римската митология. В по-ново време,през Средновековието,поднасянето на цветя, процъфтява. Според строгите изисквания на църквата,на двойките е забранено да показват публично чувствата си и чрез цветята те намират начин да общуват,без да се страхуват,че ще бъдат видяни и разкрити.
През 1700г. Чарлз II на Швеция издига посланието на традицията цвете до нови висоти с езика на цветята,което е било персийски обичай.Езикът на цветята е бил широко използван в Турция за изпращането на съобщения.Практиката се усъвършенства дотам,че военни съобщения биват изпращани като букет от цветя, без врага да подозира.
През Викторианската епоха са написани много книги за това,което казват различните цветя,за това как да бъдат подредени,за да образуват съобщение.
В света на театъра през Средновековието цветята са част от суеверие за нещастие,а именно поднесените преди или по време,или поставени на сцената.Символ на добър късмет са само,ако са подарени на главната героиня след края на постановката.

Ако сме Ви заинтригували,това е само началото на поредица,посветена на всичко,свързано с цветята – от история на букетите и подреждане на цветята през вековете до наши дни до най-новите хрумвания на световни и наши флористи.

Всяка седмица ще Ви показваме най-хубавото от нашата работилница!

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt