ЦВЕТЯТА В ДРЕВНОСТТА

Градина: София
Категория: Биоразнообразие
Дата на публикуване: 29.01.2014 г.

Част  първа - Древен Египет

Цветята били арaнжирани по най-разнообразен начин,след което били завързвани с  дръжка от папирус,като така можели да достигнат значителна височина.Често се срещали по стените на гробници и храмове. В архитектурата лотосовидните капители на храмовите колони били широко застъпени.
Цветята играели важна роля и при жертвоприношенията на боговете.Чрез тях се демонстрирало желанието за вечна радост и жизненост.Цветните букети били с много специална функция – „Букетът на Амон от Карнак” не просто бил поднесен от фараона на бога,той представлявал  своеобразна молба за съживяване на починалите.
Cyperus papyrus е многогодишно тревисто , цъфтящо, водно  растение.Родината му е Африка ; в Египет формира високи тръстики като блатна растителност в плитките води. От гръцки 'papyros',което идва най-вероятно от египетско име,което означава'фараона'. Плътността на папируса  над оградите е типичен белег на египетския пейзаж.Папирусът,който в древността растял масово в блатата на делтата, намирал безброй приложения в занаятчийски изделия като рогозки, кошници, лодки,сандали и други.От папирусната тръстика се правела основно хартията в древен Египет.
Папирусът е символ на чистота,плодородие,прераждане,главен  елемент в архитектурата и декорацията във всичките й форми.
Изработвали се амулети от папирус,на които се приписвали магически сили и се носели за вечна младост и щастие безкрай, дори и след смъртта.
Папирусът е символ на Долен Египет,докато лотосът или водната лилия,която се среща по протежението на Нил,на Горен Египет.Обединението на двете е изразено от фигурата на бог Хапи,богът на река Нил,който може да се види вързал заедно две китки от папирус и от лотос,или носейки на главата си венец от тях.
Египтяните познавали два  вида лотос или водна лилия – бял (Nymphaea lotus) и син ( Nymphaea caerulea),често наричан още египетски лотос,синя водна лилия или свещена Нилска лилия. Nelumbo nucifera (Indian lotus) вероятно е дошъл в Египет през 700г.
Синият лотос се появява за първи път през V династия,като значението му нараства до достигане на надмощие във флоралната иконография през XVIII династия. Египтяните като големи наблюдатели на природата, забелязали,че синият лотос се отваря при изгрев слънце ,ориентиран на изток,като златистия му център блести и се откроява на фона на сините венчелистчета ,подобно на небето,което поздравява  слънцето,излъчвайки своя  лек и сладък аромат.С падането на нощта цветовете се затварят и потъват във водата. И това се повтаря всеки ден. При белия лотос е точно обратното – той отваря цветовете си през нощта.
Божествеността на Мемфис,Нефертем,богът на сладките аромати е представен, носещ на главата си цвят от син лотос, понякога с две пера.
Ароматът на това цвете е изключително приятен за египтяните. Има няколко сцени,най-вече в гробниците,където жените са уловени с лотос в косите или миришещи или даващи да се помирише цветето.Лотосът е бил използван също и като погребален орнамент,има намерени останки от лотосови цветя в саркофази,един от най-известните от които е на Тутанкамон,намерени са разпръснати над мумията му. Освен символично, религиозно и художествено значение синият лотос има и друго приложение – египтяните го използвали за лекарство и храна.В много варианти лотосът е тясно свързан с мандрагората (M.officinarum).
Египтяните отглеждали цветя в градините си под сенчести дървета и около малки изкуствени водни площи .Това били  етличина,мак,хризантема,маргаритка,лилия,ралица,
жасмин,мандрагора,бръшлян,роза,ирис,мирта,резеда,целозия,нарцис,лихнис,
хелиотропиум.

Мандрагората (Mandragora) е от семейство Картофови. Корените съдържат психоактивни алкалоиди и понякога  приличат на човешка фигура, затова в древността са им приписвали магическа сила. Мандрагората се е използвала като силен халюциноген.

При нас в градината има папирус,който може да се види в сектор ‘Тропици’. В парковата част, може да се види пак от род Nymphаea,но друг вид – N.alba.
Всички горепосочени растения са в състава на ботаническата градина,с изключение на резеда и мандрагора. Eто две аранжировки,но със сухи лотоси,и то от род Nelumbo и папирус.
И отново малко от обещаната всяка седмица, красота от нашата цветна работилница!