ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Градина: София
Категория: Събития
Дата на публикуване: 28.02.2014 г.

Мартеници, Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта , пролетни цветя и треви ....

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името й е свързано с името на месец "март". Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.
С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет.  През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.
Според една разпространена приказка, една старица козарка извела стадото си в планината през последните мартенски дни, мислейки че Баба Марта ще я дари с хубаво време, понеже и тя е стара като нея. Баба Марта се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Април, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция "заемни дни", "заемници", "броени дни". Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото й в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.  

Мартеницата e обредна по смисъл украса от усукани конци,  малко украшение, изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ¬- бяла и червена .Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие.  
Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят на дърво или под камък.
 Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Mартениците може да се носят докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво.  
 Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници и досега.
В Софийско и Мелнишко вместо бял конец в мартеницата се вплита син конец (против уроки), а в Родопите се слагат още няколко цвята.
  В очакване на пролетта не може да не Ви покажем избрани моменти от събуждането на градината в София – първите кокичета,минзухари,първите пчелички и бръмбарчета през 2014 година.