ТОДОРОВДЕН В ЕКОПАРК-ВАРНА

Градина: Варна
Категория: Градини, Събития
Дата на публикуване: 13.03.2014 г.

 

По традиция и тази година в Университетска ботаническа градина Екопарк – Варна имаше конни надбягвания и състезания с каручки.
Победител  в кушиите е  Рачко Маринов с кобила Меги, той спечели голямата награда жив коч.
Награди получиха и  победителите спечелили прзовите места за  най- красив конски впряг,  състезание по надбягване с каруци  и състезание за майсторски управление на каруци.
Бяха раздадени много награди на публиката. Празника премина с много музика и настроение.
Официални гости бяха доц. Пламен  Митов зам. декан на Биологичния факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и представители на Община Варна.

В народния календар Тодоровден е познат още като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция  се провеждат конски надбягвания /кушии/.
В първата събота след Сирни заговезни отбелязваме църковния празник Тодоровден. Той е посветен на Св. Теодор Тирон и се чества в първата седмица на Великия пост.
Традиците и обичаите на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите. Българите са вярвали, че на този ден Свети Тодор облича девет кожуха, яхва своя кон и отива при Господ, за да го моли да изпрати лятото. След като стигне царството Господне, забива копието си в земята и за него връзва юздата на коня. От земята се вдигала пара и желанието му бързо се изпълнявало.