АРАНЖИРАНЕ НА РАСТИТЕЛНОСТТА В ДРЕВНОСТТА

Градина: София
Дата на публикуване: 18.03.2014 г.

Гърция и Рим

Гърция  600-146 г.пр.Хр.


Въпреки че от гръцкия  период са останали много вази, става ясно, че нито една не е направена само за да се държат  цветя в нея. Цветята и плодовете, които се събират в кошници и рогове, всъщност приоритетно са замислени за  венци и гирлянди, които са носени по главата и около врата. Обичаят на носенето на венци е толкова общоприет и масово разпространен, че създателите на венец или гирлянд могат да бъдат считани за цветните аранжори на този  период.

Гърците използвали нарязан растителен материал в домовете си като част от религиозни ритуали, празници и тържества, и в общността като част от състезания, религиозни церемонии и фестивали.

Простота, симетрия и красота на формата, стилизирани модели, са отличителните белези на класическия гръцки дизайн. Ароматът също е много важен . Освен като огърлици и гирлянди по тялото, цветята се използват за украса на интериора и екстериора на жилищата.

Текстурата и цвета са най-важни. Светлите и разнообразни цветове се смесват. Дизайнът на шарките и мотивите най-често е стилизиран.

Употребявани съдове: Кошници, грънчарски съдове, подноси и рогове на изобилието. Кошниците под формата на рог на изобилието навлизат през този
период от време и се използват в изправено положение.
Цветове: Ярки, наситени  - червено, черно, тъмно зелено, златисто бежово, шафран, оранжево и лилаво.
Растителен материал: Листа - бръшлян, лаврово дърво, маслина, мирта,  дъб, както и различни лозя.
Цветя: роза (най-популярната), зюмбюл, теменужка, лилия, метличина, ирис, циклама, хелениум, шафранов минзухар, пролетни клонки, мак , маргаритка, ароматни билки като розмарин, мента, мащерка и риган .
Плодове: грозде, шишарки, жълъди плодове, нарове .
Дизайнерската форма се определя от формата на съда, растителния материал и артистичната концепция, като се налага симетричната, класическа линия.

Рим 28 г.пр.Хр. - 325 след Хр.
Гръцката и римската цивилизации са много сходни по  климат и флора. Римляните се възхищават и копират  гърците, тяхната култура, архитектура и скулптура и продължават тяхната религиозна и гражданска употреба на венци и гирлянди, които стават  много тежки и сложни. Кошница от смесени цветя се появява за първи път в една римска мозайка от 2-ри век. Тя демонстрира една  очарователна смесица от рози, анемонии, лалета, карамфили и други цветя в невероятна комбинация от цветове и форми.
Богатството и властта  на римляните дава уклон към по-голям лукс и показност в  украсата , но класическия дух остава. Римските цветя са тежки и грандиозни. Докато гърците  употребяват кошници предимно за носене на  цветя , римляните подреждат или аранжират своите цветя в кошници. Пропорциите и контура са класически с оставяне на кухини между клоните . Гирляндите  и кошниците са  съвършени форми на декорирането  в работата на римляните.
Цвят от роза и  розови листенца  се пръскат щедро на увеселителни маси, по улици и езера по време на фестивали и церемонии.
Съдове: кошници , също теракотни чаши, кани, амфори и рогове на изобилието .
Цветове: застанете срещу стена от порфир и цветен  мрамор, римските аранжировки са  ярки, смели, дори пищни с контрастиращи цветове и тонове.
Растителният материал  е  подобен на гръцкия. Ароматните цветя в ярки цветове са най-предпочитани. Дизайнерската  форма  се определя от формата на  съда, растителния материал и артистичната концепция,също като при гърците.

Следващия път очаквайте: Китай и Япония.

И накрая няколко от най-новите букети и аранжировки от нашата работилница в Уневерситетска Ботаническа градина гр. София!

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt