НЕМСКОТО ДЕНДРОЛОГИЧНО ДРУЖЕСТВО В БЪЛГАРИЯ

Градина: София
Категория: Градини, Събития
Дата на публикуване: 11.08.2014 г.

На 9-ти август, събота, ботаници и дендролози oт Германия, Австрия, Белгия и Люксембург започнаха своята обиколка в нашата страна с първа спирка  – Университетски ботанически градини - София.

Годината на основаването на Немското дендрологично дружество съвпада с годината на откриването на Ботаническата градина в София – 1892 г. То е и най-старото в света дендрологично дружество. Традиционно всяка година осъществява научни екскурзии в различни страни, като за 2014 е избрана нашата страна. Сред гостите са президентът на Немското дендрологично дружество – проф. д-р Петер Шмит, вицепрезидентът д-р Мирко Лизебах, инж.Юген Мол, директор на Ботаническата градина в Кьолн през годините назад и други.

Програмата на гостите у нас предвижда посещение в Универститеска ботаническа градина София, а така също разходка до Рилския манастир, парка в Сандански, Юндола, Кричим, Царево, Странджа и други места. По време на научното посещение у нас групата е придружавана от преподавателите от Лесотехническия университет – проф. Александър Ташев, доц. Петър Желев, гл.ас. Евгени Цавков и гл.ас. Светлана Анисимова, както и от доц. Александър Делков от Института за гората при БАН.
За нас беше чест да посрещнем гостите и да ги запознаем с богатата, от над 1500 вида растителна колекция на градината. Разходката започна с кратка историческа информация за основателя й и първи български професор по ботаника - проф. д-р Стефан Георгиев, последвана от запознаване с интересни растителни акценти като 122-годишния дъб, посаден от цар Фердинанд, двете метасеквои и други, разглеждане на централния сектор с палмите, на тропическата част с разнообразието от епифити – орхидеи и бромелиеви, на розариума с над 40 вида рози, средиземноморската част и други.

Надяваме се, че ще се срещнем отново скоро с нашите немски приятели и колеги, за да може да им покажем и другите две Ботанически градини на СУ „Св. Климент Охридски” – тази в Балчик и Екопарка във Варна.

alt

alt