КРАСИВИ, УХАННИ, ОТРОВНИ...

Градина: София
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 20.08.2014 г.

Зокумите и още нещо.

Все още Университетска ботаническа градина София е в лятна ваканция, но това съвсем не означава, че няма да сте част от случващото се в нея през тези дни.

Няма как да не Ви покажем великолепието и екстравагантността на централната леха с всички летни цветя – кана (Canna indica), мушкато (Pelargonium zonale), хлорофитум (Chlorophytum), рудбекия (Rudbeckia hirta), сенецио (Senecio cineraria, Senecio cineraria ‘Silver Dust’), бегония (Begonia semperflorens ‘Vision Rot’, ’Vision Lachs’). Композицията, съчетанието на видовете и цветовете са изключително стилни, и едновременно с това ексцентрични. Разкош от летни багри в сърцето на София.

А какво е да си отровно красив?  Това е да си зокум или татул например.

Зокумът или Nerium oleander e вечнозелено декоративно растение – храст или дърво, разпространено в Средиземноморието и субтропична Азия. Имаме представители цъфтящи в бяло, розово, бледо жълто в основата на венчелистчетата и екрю към краищата, цикламено и други цветове, ароматни, напомнящи за море, скали и вечерни разходки по малки тесни улички. Всъщност, олеандърът е едно от най-отровните растения в света, поради съдържащия се в него глюкозид и съхранява токсичността си дори след изсъхване.
Дяволска примка е другото име на татула (Datura stramonium), който също се отличава с това, че всичките му части са силно отровни. Храст от семейство Картофови, широко разпространен по цял свят, предимно в полски райони. Съдържа алкалоид, който е токсичен и предизвиква халюцинации. Разцъфнал е с огромни бели цветове, а има и образувани плодчета, близо до водното огледало в градината.


За малко да пропуснeм нашата гардения (Gardenia jasminoides), т.нар. ароматна китайска гардения или жасмин, чиято красота не е отровна, но и тя е отрупана с бели дъхави цветове през тези августовски дни и придава неповторимо усещане за лято.

Университетски ботанически градини София ще отвори врати за посещения отново на 1-ви септември. До скоро!

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt