ИЗЛОЖБА КЕРАМИКА

Градина: Балчик
Категория: Събития
Дата на публикуване: 27.08.2014 г.

Троянски майстори гостуват в Университеска Ботаническа градина Балчик

Николай Йовков и Ралица Йовкова – баща и дъщеря, трето и четвърто поколение керамици от Троян, продължители на повече от 100 годишна традиция представят своите творби на открито в Градината на Боговете в Университески Ботанически градини гр. Балчик.

Изложбата бе открита на 26 август и ще продължи до 30 август 2014 г.

Семейната традиция в грънчарството определя съдбата на Николай Стоянов Йовков. Роден в село Абланица, Ловешко, от малък той расте с мелодичния напев на грънчарското колело и отрано се посвещава на семейния занаят. Учи в Техникума по фина и битова керамика в град Троян, а по-късно в Националната художествена академия. След завръщането си от Академията, постъпва на работа в Художественото училище - Троян, като преподавател по керамика.

В произведенията му се наблюдава разнообразие от стилове и форми, но от петнадесет години се ориентира в изработването на търновската „сграфито” керамика - техника за украса на глинен съд, която включва гравиране на желаните орнаменти пред изпичане. Характерна e за Второто Българско царство ХII-XIV в. В представените творби преобладават палмети, слънчеви розети, птици и растителни орнаменти.
Ралица Йовкова наследява занаята от своя баща и така става четвърто поколение керамик в рода Йовкови. Завършва Художествената гимназия за приложни изкуства в града, впоследствие и Художествената академия, специалност керамика с отличие. Връща се в родния град и става преподавател по керамика в Художествената гимназия.

Започва активна дейност в ателието на баща си, където развива своето усещане за керамика, съчетало в себе си традициите на предходните поколения, функциалността и съвременна естетика. Работи ангоба - бяла или цветна глина за покритие, нанесено върху керамичното тяло с цел да се получи декоративен цвят или подобрена консистенция.Вдъхновена от контрастите и графичността, керамиката и носи свой собствен, неповторим почерк и очарование.

От днес в Градината на Боговете в Университетска Ботаническа градина може да се насладите на керамиката на Николай и Ралица Йовкови на фона на емблематичното килимно зацветяване и морския бриз...

alt

alt

alt

alt

alt