УДИВИТЕЛНИЯТ ФИЛОДЕНДРОН ИЛИ Т. НАР. ЛЪВСКА ЛАПА РАДВА С ПЛОДОВЕ

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие
Дата на публикуване: 07.10.2014 г.

ЕПИФИТНАТА ЛИАНА Monstera deliciosa Liebm плододава само при създадени добри условия за развитие, близки до естествените.

Maлцина може би знаят, че плодовете на широко отглежданият у нас като стайно декоративно растение за интериорна декорация, ФИЛОДЕНДРОН (Монстера, Лъвска лапа) (Monstera deliciosa Liebm.), имат вкус и аромат на АНАНАС. Всички части на растението са отровни, с изключение на плодовете, които също могат да бъдат токсични, ако не са добре узрели. Периодът на зреене е около 12 месеца след цъфтежа. Тъи като не му достигат влага и топлина, в домашни условия ФИЛОДЕНДРОНЪТ образува плодове изключително рядко, а и трудно показва качествата си на епифитна лиана. Най-добре се развива при температури между 20 и 30 градуса, като престава да расте под 10°C. Трудно бихме си представили, но в някои тропически области се е превърнал в инвазивен вид. Принадлежи към семейство Araceae (Змиярникови), към което се отнасят и много от познатите ни антуриуми, дифенбахии, банално известната ни кала. В Ботаническа градина – Балчик е на експозиция в тропическа оранжерия.

Българската флора е представена с 2 рода от семейството, съответно Arum (Змиярник) – с 5 вида, и Dracunculus (Дракункулус) – с 1 вид. На снимка по-долу е представен един от eстествено разпространените у нас видове нa семейство Araceae, Аrum maculatum L. - Петнист змиярник, който може да срещнем през пролетта и летните месеци по сенчести гористи места отново в Университетска ботаническа градина - Балчик.

alt

alt

alt

alt

alt

alt