СЪСТЕЗАНИЕ ПО СПОРТНО ОРИЕНТИРАНЕ В БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – БАЛЧИК

Градина: Балчик
Категория: Събития
Дата на публикуване: 19.06.2015 г.

Атрактивната надпревара събра стотици участници и зрители от България и чужбина

Състезатели от различни възрастови групи на спортни клубове от България и чужбина взеха участие в провелото се на 18.06.2015 г. състезание по спортно ориентиране на територията на Университетска Ботаническа градина – Балчик, което е трети кръг от Българската паркова купа.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“, НСА „Васил Левски“ както и други висши учебни заведения от страната се представиха в надпреварата със свои студенти.

Съорганизаторите - Българска Федерация по ориентиране, Спортен клуб по ориентиарне  „БЕГУН“ Варна и Софийки университет „Св. Климент Охридски“, предпочетоха уникалния ландшафт на архитектурно - парковия комплекс като част от Ботаническата градина, като предпоставка за едно запомнящо се и атрактивно състезание. Основна цел на спортното събитие е популяризирането на природното богатство на Университетска Ботаническа гардина, която тази година отбелязва 60 годишния юбилей от създаването си, сред участниците и зрителите.

Състезанието се проведе във времето от 16 до 19 часа, като предварително в различни точки на Ботаническата градина имаше поставени около 30 контролни знаци. Състезателите разполагаха с актуални карти на терена на Ботаническата градина, разработени специално за целите на тематични образователни и изследователски маршрути. Участниците стартираха с разлика от една минута, а техни помощници бяха единствено тези карти и компас, с които трябваше да се ориентират по непознатия терен. Според възрастовата си група те преминаваха само през определен брой контролни точки, а средното време, за което се придвижваха по маршрута, бе в рамките на около 10-15 минути.

Събитето стана повод организатори, участници и гости да оценят възможностите за широк обществен достъп, които Ботаническата градина предоставя, бидейки градина със специално предназначение и изпълняваща своите научна, образователна и социална мисии.

alt alt

alt alt

alt alt

alt alt