ЕНЬОВДЕН В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА СОФИЯ

Градина: София
Категория: Обучения, Събития
Дата на публикуване: 24.06.2015 г.

Откривателски занимания за децата от града бяха атракция на празника

По случай лятното слънцестоене и традиционния български празник Еньовден, за четвърта поредна година, „Софийска вода“ покани жителите и гостите на София в Университетска Ботаническа градина. Днес, 24 юни от 10:00 до 12:30 часа, търсещите прохлада и зеленина в центъра на града, разгледаха безплатно едно от най-красивите места в София.

За децата подготвихме интерактивни занимания по ботаника. Чрез игри и дискусии малките участници работиха по глобалнозначимата тема „Мога ли да живея в свят без растения?”. Така те се запознаха с процеса фотосинтеза, кръговрата на водата в природата и значението й за съществуването на живата природа, както и със същността на понятия като биоразнообразие и климатични промени.

За откривателски настроените участници бяхме подготвили занимания на тема „Разпознаване на растенията”. Момчетата и момичетата научиха специфични термини, необходими, за да могат да описват и нагледно да илюстрират растенията. Времето, отделено за тематично наблюдение им даде възможност да се запознаят с видовото разнообразие в Университетска Ботаническа градина София. Срещите ни завършиха с дискусия за ролята на ботаническите градини като научни и образователни институции и значението на опазването на видовото разнообразие за живота ни на планетата.

Останалите посетители имаха възможност да разгледат Универитетска Ботаническа градина София, придружени от специалист, който им разказа за историята на институцията и растителните колекции в нея.