БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА БАЛЧИК ПОСРЕЩА "ВИА ПОНТИКА"

Градина: Балчик
Категория: Градини, Събития
Дата на публикуване: 10.09.2015 г.

Международният фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика" се открива за осма поредна година. Съорганизатор на събитието е Университетска Ботаническа градина Балчик

На 09.09.2015 г. в Балчик се откри Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ с концерта „Вричане в обич“ на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.

Част от фестивалната програма се провежда на територията на Университетска ботаническа градина Балчик като съорганизатор, в уникалната обстановка на съчетанието между природа и изкуство. Ние посрещаме и подкрепяме духа на младите в изкуството като вечния и неотменим път на птиците „VIA PONTICA” през континентите на времето.

Фестивалът се организира от сдружение „Виа Понтика -2010“ с председател Красимир Ранков, с изключителното съдействие на Община Балчик. Входът за всички събития е свободен. Художници, театрали, музиканти, фотографи, кинодейци от висши учебни заведения от България, Румъния и Черна гора отново се събират в Белия град в началото на септември, за да се включат в уникалния енергиен обмен в рамките на Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика“, прекосил отново морето, за да донесе вечния младежки порив.
Осмото издание на международния творчески проект ще се проведе от 9 до 18 септември и ще даде шанс на жителите и гостите в морския град да присъстват на изложби, театрални и куклени спектакли, прожекции на филми, вокални и инструментални концерти. Сред акцентите във фестивалната програма са изложбата на скулптора Веселин Ламбрев – „Точка на кипене на фантазията“, четири театрални постановки на студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Факултета по изкуствата на Университета „Овидиус“ - Констанца, Румъния, изложбите „Сценографски проекти“ и „Цветна геометрия“. С особен интерес очакваме и експозицията на студентите от Факултета за изящни изкуства към Университета на Черна гора. Те ще представят свои творби съвместно с възпитаници на Националната художествена академия в София. Три са куклените спектакли за малки и големи – „Клоуни и кукли“, „Джовани“ и „ Лече-буболече“, които ще представят студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ . Традиционното присъствие на Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ - София, в Международния фестивал на младите в изкуството „ВиаПонтика“ тази година ще се реализира с вокален концерт на Дуо "Колаж“ и инструменталните провокации на Камерен ансамбъл “Силуети“.Автор на визията на фестивала „ВиаПонтика“ 2015 е Михаела Караджова, студентка в 3 курс в НХА.