СРЕЩА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ БОТАНИЧЕСКИ ГРАДИНИ

Градина: Всички градини
Категория: Градини, Събития
Дата на публикуване: 23.04.2017 г.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ КОНСОРЦИУМ НА БОТАНИЧЕСКИТЕ ГРАДИНИ ПРОВЕДЕ СВОЯТА РЕДОВНА СРЕЩА В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА БАЛЧИК

По традиция страната домакин председателства тези срещи. Д-р Косев директор на Университетски ботанически градини откри заседанието. На срещата бяха представени директорите на почти всички ботанически градини в Европа. Обсъдени бяха важни въпроси свързани с Глобалната стратегия за опазване на растителното биоразнообразие, Плана за действие на ботаническите градини, беше разгледано приложението на Протокола на конвенцията за достъп до генетични ресурси от Нагоя и др.
Срещата съвпадна с традиционния „Парад на лалетата“ в ботаническа градина Балчик. Гостите бяха очаровани от разнообразните цветове и форми на лалетата. Тази година в ботаническа градина Балчик цъфтят над 130 сорта лалета, между които „Carnaval de Nice“ - лалето, наградено от Кралското градинарско общество. Не по-малък интерес предизвика експозиционната оранжерия с кактуси и сукуленти, където видовото разнообразие надхвърля 3500.
Участниците на срещата посетиха Екопарк Варна, където се разходиха с файтон и се запознаха с растителните колекции в градината.
Високо беше оценен приноса на Университетски ботанически градини в образованието, науката и в повишаване на социалната роля на ботаническите градини. Тези звена на Софийски университет играят все по-голяма роля в обществото.
Присъствието на тази организация е най-висока атестация за работата на ботаническите градини към СУ „Св. Климент Охридски“.
Някои от последните постижения на Университетски ботанически градини ще бъдат представени на VI Световен конгрес на ботаническите градини в Женева, Швейцария от д-р Косев - член на консорциума.
Следващата среща на Консорциума ще бъде в Будапеща, Унгария през месец октомври 2017 г.
 

Автор: ПБ/УБГВ


Фотограф: ПБ/УБГВ