BIG PICNIC и ДИСКО СУПА

Градина: София
Категория: BIG PICNIC, Събития, Храна
Дата на публикуване: 02.05.2017 г.

Двете инициативи фокусират вниманието на столичани върху темата "продоволствена сигурност"

Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН поне една трета от произведената храна се изхвърля, преди да бъде консумирана. Използваните за производството й ресурси – природни (горива, вода, почва) и социални също отиват на халост. В това време около 1 000 000 000 души гладуват.
 
Световното движение Slow Food от години работи по проблема с изхвърлянето на храна и едно от най-успешните събития по темата е Disco Soup, което за първи път се организира преди пет години в култовото пространство Markthalle 9 в берлинския квартал Кройцберг.
 
На 29 април 2017 за пръв път Disco Soup се проведе в един и същи ден по целия свят. Slow Food София се включи във всемирния празник заедно с Университетски ботанически градини, Българска хранителна банка, Екологично сдружение За Земята и Кулинарно училище Amuse Bouche. Съботният следобяд Ботаническата градина на паметника „Левски“ посрещна всички, които желаят да научат повече за проблемите с изхвърлянето на храна, възможностите за решаването им. В отделен кът домакините представиха проект „BIG PICNIC: големите въпроси - ангажиране на обществеността с научни изследвания и иновации в областта на продоволствената сигурност” чрез интерактивни демонстрации, тематични дискусии и обмяна на опит. Посетителите дефинираха следните важни аспекти, които влияят върху сигурността на храните у нас: необходимостта от развитие на устойчиво земеделие, вкл. сигурност и защита на родните земеделски производители, предлагането на здравословна храна от страна на търговците и не на последно място - активното търсене на качествена българска продукция от страна на всеки потребител.

Събитието премина в своеобразен пикник на тревата и насладата от вкусна салата и приятни разговори.