ПЕПЕРУДЕН ПАВИЛИОН

Градина: София
Категория: Биоразнообразие, Градини, Събития
Дата на публикуване: 21.06.2017 г.

Впечатляващи тропически пеперуди оживиха пеперудения павилион в Университетска Ботаническа градина – София по повод 125 годишнината от основаването на институцията.

Пеперудите се отнасят към огромната група на насекомите. Описани са повече от 1 000 000 вида насекоми, от които над 160 000 вида са пеперуди.
Научното название на пеперудите е разред Lepidoptera (от гръцките думи λεπίς [лепис] – люспа и πτερόν [птерон] – крило) и отразява най-характерната им особеност: крилата са покрити с миниатюрни люспи.
Към разреда на пеперудите се отнасят дневните пеперуди, огромната група на нощните пеперуди и т. нар. малки пеперуди (молци).
Животът на пеперудата започва от яйце. От него се излюпва малка ларва (гъсеница), която започва да се храни. Ларвите на пеперудите се хранят най-често с растителни органи. Ларвата расте бързо и скоро кожата й става тясна. Старата кожа се разпуква и от нея излиза гъсеницата. След няколко линеения гъсеницата е пораснала достатъчно и се прикрепва към някакъв обект с копринена нишка. Малко след това кожата й се разпуква, но вместо нова гъсенична кожа се появява какавидна кожа. Така пеперудата преминава в следващия стадий – какавида. Какавидата няма никакви външни органи, прилича на мумия. Върху нея обаче може да се различат очертанията на бъдещите органи на пеперудата – очите, антените, крилата, краката, хобота. Какавидата не се храни и видимо е в покой. Може да извършва ограничени движения с края на коремчето. През какавидния стадий протича чудното превръщане на гъсеницата в пеперуда. След известно време кожата на какавидата се разпуква и от нея изпълзява имагото (пеперудата). Крилата й са нагънати много плътно и са миниатюрни в сравнение с тялото. За няколко часа те се разпъват и втвърдяват. Сега вече пеперудата е готова да полети.
Сезонно в Пеперудения павилион в Ботаническа градина - София може да видите какавиди и пеперуди от разнообразни тропически видове: Graphium argememnon, Pachliopta kotzebuea, Kallima inachus, Heliconius melpomene, Morpho peleides и др.