ПЪТУВАЩА ИЗЛОЖБА ПО ПРОЕКТ BIG PICNIC

Градина: София
Категория: BIG PICNIC, Събития, Храна
Дата на публикуване: 04.09.2017 г.

Темата „градско градинарство” привлече интереса на хора от всички възрастови групи

Първата от поредицата пътуващи изложби в България по международния проект, фокусиран върху проблемите за продоволствената сигурност се проведе в Университетска Ботаническа градина – София. Чрез поредица от интерактивни демонстрации и дискусии гостите на изложбата се запознаха с идеята на проект BIG PICNIC: големите въпроси. Участниците се включиха в изготвянето на концептуална карта, която да помогне за изграждане на общо разбиране относно сигурността на храната у нас. Наблегнато беше на отговорността при вноса и производството на качествени храни, активната роля на потребителите при покупката им, както и нуждата от организиране на общност, която да отстоява необходимостта едновременно от здравословна храна и устойчиво производство, транспорт и консумация.
Деца и възрастни се запознаха със същността на градското градинарство и реалните възможности за прилагане в големия град. Силно впечатление направи съвременната тенденция за вертикално озеленяване, която провокира желание у посетителите да изградят собствен кът с ядливи растителни видове и подправки у дома.
Шеф Чъкъров заинтригува аудиторията с кулинарната си демонстрацията на здравословно, вкусно и приятно за приготвяне предястие в домашни условия с разнообразни продукти, отгледани в Университетски Ботанически градини. Най-критичната публика - в лицето на децата активно се включи в аранжирането на храната, в дегустацията и в добавянето на добри идеи.
Тематичната изложба, представяща традиционни и малко познати растителни видове, които намират сезонно място на нашата трапеза бе експонирана в парковата част през двата почивни дни и бе посетена от стотици хора. Най-малките посетители се включиха в ботаническа работилница, като засадиха своята първа любима подправка.
В края на месец септември изложбата ще бъде представена на вниманието на жители и гости на гр. Балчик и Варна, домакин отново са Университетски Ботанически градини.