ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА УБГ БАЛЧИК ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ НА МАЛКИТЕ ОРАНЖЕВИ СЛЪНЦА ПО КЛОНИТЕ НА РАЙСКАТА ЯБЪЛКА

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 16.11.2017 г.

Diospyros kaki L.f. – Райска ябълка

Посетителите на УБГ Балчик вече могат да се радват на греещите малки оранжеви слънца по клоните на екзотичната райска ябълка. Това са яркооранжевите плодове на широколистното листопадно дърво от сем. Абаносови (Ebenaceae), достигащо до 8 - 10m височина. Въпреки че е субтропичен вид, това дърво се отличава с голяма студоустойчивост (в култура може да издържи температури до – 200С). Естествено разпространено е в Индия, Китай, Корея и Япония, където от дълбока древност са познавали и прилагали лечебните свойства на плодовете му.
Плодовете на райската ябълка са богати на витамин А, B, С, P, K, E, както и на калий, желязо, фосфор, калций и магнезий; съдържат каротини, танини, пектин и голямо количество йод. В народната медицина плодовете намират приложение при лечение на анемия, нарушена функция на храносмилателната система, при проблеми с щитовидната жлеза, както и при сезонни неразположения на организма (грип, настинка и др.), с цел повишаване на съпротивителните сили.
Ценните свойства на райската ябълка при лечението на сърдечно-съдови заболявания са отдавна доказани и чрез научни опити. В момента вниманието на учените е насочено към доказване и на противораковите свойства на този плод, а също и на ефективността от използването му с цел облекчаване на състоянието на хората, страдащи от захарен диабет.
Този растителен вид има също така отлични декоративни качества – цветове с божествен аромат в края на пролетта и ефектни яркооранжеви плодове през есента, които остават по клоните на дърветата дълго след като опадат листата.
Красивите плодове по високите клони на райската ябълка може да се видят в Гетсиманска градина в УБГ Балчик през следващите няколко месеца.
 

Автор: ИК/УБГБк


Фотограф: ИК/ПС/УБГБк