ПЕРНАТИ ОБИТАТЕЛИ В БОТАНИЧЕСКИТЕ ГРАДИНИ

Градина: Всички градини
Категория: Биоразнообразие, Опазване
Дата на публикуване: 08.01.2018 г.

И през сравнително по-топлата зима в Ботаническите градини се полагат специални грижи за най-малките обитатели - птичките.

Храната е най-важният ресурс за птиците през зимата. Успешното ѝ намиране им позволява да запазят телесната си температура и да оцелеят в суровите условия. Колкото по-ниски са температурите, от толкова повече храна се нуждаят птиците.
С изчезването на насекомите през зимата семената заемат основно място в диетата на птиците. Те са основна храна за видове като горската зидарка, синигерите, врабчетата, гълъба, чинките и др. Слънчогледовото семе, просото и пшеницата са особено подходящи за подхранване. Подходящ за хранилката е както беленият, така и небеленият слънчоглед. Важно условие е семената да са сурови и неосолени. Една от любимите и най-високо калорийни храни, която можете да предложите на синигерите и на други дребни пойни птички, е смеска от мас, семена и ядки.
 
Инициативата за зимно подхранване на птиците стартира преди 10 години и е организирана съвместно с Българското дружество за защита на птиците.