ТОДОРОВДЕН В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Категория: Биоразнообразие, Градини, Събития
Дата на публикуване: 24.02.2018 г.

КОНСКИ КУШИИ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА ВАРНА

По традиция и тази година в Университетска ботаническа градина Екопарк – Варна се отбеляза Тодоровден. Мероприятието е под патронажа на Ректора на СУ “Св. Климент Охридски“  и е традиционно за дейността на Ботаническата градина, с което се поставя началото на сезон 2018 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка. Празникът беше открит с тържествен водосвет, приветствени слова от името на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджикови и поздравителен адрес от Началника на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров.  Сред присъстващите официални гости бяха проф. д-р Пламен Митов от Софийски университет, проф. дн инж. Росен Василев ректор на ТУ Варна, доц. д-р Цена Мурзова зам. ректор на ТУ Варна, доц. д-р Драгомир Пламенов ръководител катедра „Растениевъдство“ в ТУ Варна  и представители на бизнеса.
Георги Божанин - главен мениджър на СУ „Св. Климент Охридски“ връчи голямата награда жив коч на победителя в кушиите Атанас Василев с кобила Мелиса. Награди получиха и  победителите, спечелили призовите места за най-красив конски впряг.
Представители на сдружение „Бран“, облечени в четнически униформи показаха демострационна езда. Бяха раздадени много награди на публиката. Празникът премина с много музика и настроение. Ученици на Николай Докторов представиха българска народна музика.
В народния календар Тодоровден е познат още като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция се провеждат конски надбягвания /кушии/.
В първата събота след Сирни заговезни отбелязваме църковния празник Тодоровден. Той е посветен на Св. Теодор Тирон и се чества в първата седмица на Великия пост.
 
 
 

Автор: ПБ/УБГВ


Фотограф: ПБ/УБГВ