ЧЕСТВАНЕ ГОДИШНИНА НА БЪЛГАРСКО БОТАНИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО

Градина: Балчик
Категория: Събития
Дата на публикуване: 31.07.2018 г.

На 27 юли 2018 г. в Университетската ботаническа градина – Балчик бе отбелязан двоен празник – 95 години от основаването на Българското ботаническо дружество и 63-годшнината на Ботаническата градина

Честванията започнаха в късния следобед. Тържеството откри директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев, който приветства всички гости и изнесе кратко слово в памет на създателя на Ботаническа градина – Балчик акад. Даки Йорданов. В знак на признателност и почит на паметната плоча на акад. Даки Йорданов бяха поднесени венци от Българското ботаническо дружество, Ректора на Софийския Университет и Университетските ботанически градини.
 
По случай 95-годишнината от учредяването на Българското ботаническо дружество в Божествена градина бе открита изложба, която представя историята на сдружението, както и неговите председатели и почетни членове, допринесли за развитието на ботаниката в България.
 
Пред Експозиционна оранжерия своето слово за историята, дейността и мисията на Българското ботаническо дружество изнесе проф. Добрина Темнискова, председател на Управителния съвет. Последваха поздравителни адреси към ББД от името на Ректора на СУ „Св. Климент Охридски“, от Декана на Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, от Университетски ботанически градини, от Ректора на ТУ Варна, от Началника на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, от  Института по океанология - Варна, от Аграрния Университет – Пловдив, както и цветя от НЧ „Паисий Хилендарски“ - гр. Балчик.
 
Вечерта завърши с концерт на представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов в Божествена градина.

Автор: ДД/УБГБк