11-ти май - Пролетно празненство под наслов „Гергьoвден мина! Лято се брои!“

Градина: Варна
Дата на публикуване: 11.05.2019 г.

Варненците да живеят, да танцуват и да пеят, облечени в народни носии

               „Гергьoвден мина! Лято се брои!“. Под този наслов днес - 11 май – денят на светите братя Кирил и Методий - в Екопарк Варна се проведе първото от поредица събития, организирани от сдружението „Варненците да Живеят, Да Танцуват И Да Пеят“ и Университетска Ботаническа Градина – Варна.  Утвърждавайки социалната и образователна мисия на Университетски Ботанически Градини, празникът представи богата фолклорна програма с автентични български носии, танци и песни, семейни игри и забавления, арт базар и работилници.

               Водещ и участник във програмата беше актьорът Христо Гърбов. Специален гост на празненството беше и българският кулинар и шоумен Иван Звездев, който организира кулинарни шоута за различни възрасти с подбрани продукти от района. Гост на мероприятието беше и неколкократната европейска и световна шампионка по лека атлетика Ваня Стамболова, която заедно със спортен клуб „Тангра“ организираха игри за малки и големи.

              На сцената на празника беше представена богата фолклорна програма. Уникални български хора и песни представиха съставите:

 • Състав  "Шарено коланче" - Частна детска градина"Мамината къща"
 • Представителен женски народен хор „Келара“ при НЧ“Алеко Константинов“ град Провадия
 • Певчески състав"Импулс" към Асоциация "Да съхраним жената"
 • Колектив за автентични хора „Манастирки“ при НЧ“Илия Добрев-1899“ с. Манастир, Община Провадия
 • Група за автентичен фолклор „Дюлинска младост“ при НЧ“Христо Ботев-1927“ с. Дюлино, общ. Бяла
 • Хорова фолклорна формация "Галатея" при НЧ „Васил Левски-1927“ кв. Галата
 • Детска фолклорна танцова формация "Галенче" при НЧ „Васил Левски-1927“ кв. Галата
 • Клуб за народни танци "Надиграй ме - кв.Галата" при НЧ „Васил Левски-1927“ кв. Галата
 • Клуб за народни танци ""Ръка за Ръка"", гр. Варна
 • Фолклорен Танцов Клуб "Еньовче"
 • АНПТ ,,Одесос‘‘при ОД МВР Варна– худ. Ръководител Радослав Иванов
 • СУ,,Елин Пелин‘‘-преподавател Радослав Иванов
 • СУЗАХНИ ,,Константин Преславски‘‘ преподавател ,Ивайло Иванов ,Румен Радев
 • Фолклорен ансамбъл,,Варна‘‘-НЧ,,Христо Ботев‘‘-Худ.ръководител  Юлиян Станев Дир.оркестъра Данчо Радулов
 • Фолклорен ансамбъл Варна
              За посетители беше организиран и арт базар с уникални ръчно изработени сувенири и аксесоари с участници: „ARTificial World“ - плъсти и дървета, бижута от метал с естествени камъни; „ЗакАчани“ - бижута с епоксидна смола и рисувани ръчно; Ръчно изработени сувенири - Декупаж с Ели; „Bellissimastyle“ - бижута и аксесоари; Магазин „Арт Фантазия“- естествена кожа и рисувано стъкло; „IK Design“ – албуми за снимки; Ръчно изработени бутикови обувчици и аксесоари – Снежана Баева; „Светлинка“ – сувенири с декупаж; "Рис" – сувенири; „Нати“ - ръчни плетива; Красотворилница-Бойка Родопска; „Stelisimo Decor“ – декорации; „Перуника“ – носии; Тъкачица "Вълшебни нишки"; Асоциация "Да съхраним жената"; „Кукли-Таня“ – кукли с носии; Аптека"Алегра" – мехлеми и билки; „Карин дом“ - благотворителен базар.

              Игри и занимания за посетителите организираха и организация „Ротаракт“ Варна, НД "Традиция" ,НД "Хайдути" клон Варна, Демократично училище Варна и др.

              Към мероприятието неминуемо присъстваха и щандове с храни и напитки, представени от „Балканска скара“, "Гларус Крафт Брюинг", Фрутела, „Cherry By Marry”, Социална чайна Варна, „Веселите Кулинарки“, “Pannini” и механа „Вавилон“.

              В края на фолклорната програма се проведе конкурс за автентична носия, най-красив венец и най-активна фамилия, беше проведена томбола и се раздаваха много награди за посетителите на Екопарк Варна.
 

Автор: AT/УБГВн


Фотограф: AT/УБГВн