ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2019

Градина: Всички градини
Дата на публикуване: 26.09.2019 г.

гр. Варна, Централен вход на Морската градина

По традиция и тази година Университетските ботанически градини ще имат щанд в събитието по повод Eвропейска нощ на учените 2019. 
Тази година честването ще е още по голямо от предната като се разпростира на три различни локации в морската ни столица гр. Варна. 


Програма:
26 септември, четвъртък
REFRESH на борда на Научноизследователски кораб „Академик“
10:00-16:00
Магия REFRESH
35 години Научноизследователски кораб „Академик“
Посещение на НИК „Академик“ за най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи, настоящи и бивши морски изследователи и мореплаватели. Посетителите ще имат възможност да разгледат постерната изложба „35 години НИК „Академик“ – събитие посветено на 150-тата годишнина на БАН. Изложбата представя постери за историята и експедиционната дейност на кораба. Тъй като основната цел е повече деца да се докоснат до НИК „Академик“, всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тинейджър.
Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370 484 и/или email: office@io-bas.bg. Всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тийнейджър.
 
27 септември, петък
Централен вход на Морската градина
17:00-17:15
Наука в града REFRESH
Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на ученитеʼ 2019 – Варна
17:15-17:30
Наука в града REFRESH
Поздравителен концерт „Нашите деца – нашето бъдеще“
Поздравителен концерт „Нашите деца – нашето бъдеще“, подарен от деца от училища и школи от гр. Варна.
 
17:00-21:00
Наука в града REFRESH
Докосни се до единствената в България изследователската миниподводница РС-8В
Заповядайте на борда на изследователската миниподводница РС-8В и се запознайте отблизо с работата на подводните изследователи от ИО-БАН.
 
17:00-21:00
Магия REFRESH
Щандове с практически експерименти и участие на публиката:

 • 2019 – година на Менделеевата таблица
Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.
 • Древни брегови линии на Черно море
Пренесете се на морското дъно, когато подводният свят е бил отстъпил своето място на сушата. Представя: секция „Морска геология и археология“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.
 • Бреговата зона като ключ към загадките на морето
Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ ИО-БАН.
 
 • Подводен свят – синьо вълшебство
Потопете се в необятния и интересен свят на видимите и невидимите за очите морски организми на Черно море. Представя: секция „Биология и екология на морето“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.
 • 100 години от създаването на Международния астрономически съюз
Запознайте се с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото. От учените от НАОП „Н. Коперник“ – Варна ще имате възможност да се научите да работите с подвижна звездна карта и да разберете кои са последните новости в областта на астрономическите изследвания.
 • В света на 3D принтирането
Принтиране на живо на диаграми на космически станции, екипировки и совалки и гравиране на дърво с лазер, представено от Фондация „Иноватор”.
 • 45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей - Варна
Ще бъдат представени експонати от експозицията на музея, свързани с културата и бита на хората от варненския край.
 • Книжовното културно наследство и новите информационни технологии
На щанда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна ще се запознаете с дейността и научните издания, свързани с опазване на книжовното културно наследство, новите информационни технологии и услугите на библиотеката.
 • Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски“
Научете за дейността на Университетски ботанически градини и интересни факти за начина на размножаване и отглеждане на растенията. Децата природолюбители ще могат сами да засадят растения.
 • Химически чудеса
 • ите от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници.
 
19:00-21:00
Наука в града REFRESH
Дигитален РЕФРЕШ
Мултимедийна прожекция на научно изследователски филми на екран.
 
ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна
17:30-18:00
Наука в града REFRESH: Научно кафене REFRESH: Отворени врати
100 години от създаване на Международния астрономически съюз
НАОП „Н. Коперник“ - Варна отваря врати за посетители под мотото „100 години от създаването на Международния астрономически съюз“, за да запознае гостите със своята дейност и да им даде възможност да участват в научни дискусии.
17:30-21:00
Наука в града REFRESH
Европейски кът
Информация за участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с европейско финансиране.
17:30-20:00
Наука в града REFRESH
Анатомия и морфология на растенията
На щанда на ОУ „Г.С.Раковски”, гр.Варна децата и техните преподаватели ще ви демонстрират разработения от тях проект за анатомия и морфология на растенията и ще ви провокират сами да проверите своите познания в тази област.
"Камишибай" - японски театър в картини
Деца от ОУ „Г.С.Раковски”, гр.Варна ще пресъздадат в картини история или кратка приказка. Ако искате да чуете и видите приказка в картини, заповядайте при тях.
 
17:30-21:00
Наука в града REFRESH
В света на водните обитатели
Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към ИРР-Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР-Варна ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология.
18:00-21:00
Магия REFRESH
Щандове с практически експерименти и участие на публиката
Демонстрации по електроника, роботика, природни науки и 3D принтиране
Учените от образователна програма „Университет за деца“ ще представят демонстрации по електроника, роботика, природни науки и 3D принтиране. Присъстващите ще могат да сглобят малка ракета подводница, изработена на 3D принтер, ще наблюдават различни електронни и робо-установки и ще имат възможност да ги подкарат и да научат как работят.
17:30-19:30
Магия REFRESH
Щандове с практически експерименти и участие на публиката
Децата от Дневен център за деца и младежи с увреждания „ Св.Йоан Златоуст“ и техните преподаватели ще представят ръчно изработен пъзел на тема „ Природата около нас“ с 3D елементи.
17:30-20:30
Магия REFRESH
Щандове с практически експерименти и участие на публиката
45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей – Варна
На щанда на Етнографски музей – Варна, децата и техните родители, ще имат възможност сами да изработят рамки за снимки в ретро стил от ХIХ в. по образец.
18:00-19:00
Магия REFRESH
REFRESH звезди
Деца и учители от ОУ „Свети Иван Рилски”, гр. Варна ще ви пренесат в света на Космоса и Морето. Станете част от тяхното представяне, участвайте с тях.
18:00-19:00
Магия REFRESH
REFRESH звезди
Забавна викторина за деца от различни възрастови групи (1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас). Предвидени са награди за най-любознателните.
19:00-20:00
REFRESH кафене
Предизвикателството да си млад учен
Сесия на млади учени от ИО-БАН, Варна и чуждестранни стипендианти
Медия Гумус
Докторант ИО-БАН, секция „Биология и екология на морето”
Познаваме ги и не ги познаваме: Мекотелите в Черно море
Наташа Димова
Професор по хидрогеология
Университет на Алабама, Тускалуса, Алабама, департамент по Геологични Науки
От планините до морето: подземните пътешествия на водната молекула:
Светлана Михова
Докторант ИО-БАН, секция „Химия на морето”
Миниатюрният свят на нашите отпадъци в морето
 
20:30-21:00
Наука в града REFRESH
Томбола
Церемония по награждаване на участниците в томболата, организирана за попълването на въпросника по време на Европейска нощ на учените.
Томбола
Церемония по награждаване на участниците в томболата от организираната, от ИО-БАН игра: „ Пътешествие в света на науката”. Правила на играта:
Игра-томбола „ Пътешествие в света на науката”, организирана в рамките на проект REFRESH – Европейска Нощ на ученитеʼ2019, Варна
Целта на играта е всеки участник да посети трите обекта изброени по-долу за периода от 26.09.2019 до 27.09.2019. От всеки посетен обект ще се събират печати с логото на проекта, поставени върху специално приготвени за събитието карти. Участникът, който събере три печата за периода от 26.09. до 27.09.2019 има право да участва в томболата за трите големи награди. Получилите два печата на 27.09.2019 могат да участват в томболата за трите поощрителни награди.
Първи обект: Посещение на научно изследователски кораб „Академик”. Дата: 26.09.2019 от 10:00 до 16:00 ч. Адрес: гр.Варна, кв. Аспарухово, Канал 1, Рибарско пристанище „Варна” на Рибни ресурси ЕООД. Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370484 и/или email: office@io-bas.bg. На място всеки посетил и разгледал НИК „Академик” ще получи карта за участие и първи печат.
Втори обект: Посещение на изследователската миниподводница РС-8В, която ще бъде разположена пред Централен вход на Морската градина. Дата: 27.09.2019 от 17:00 до 20:30 ч. Тук също може да получите карта за участие и печат. В същата локация ще имате възможност да посетите и част от щандовете на „Нощта на учените”, които може да разгледате преди да стигнете до третия обект.
Трети обект: Астрономическа обсерватория „Николай Коперник”. Дата: 27.09.2019 от 17:30 до 20:30 ч. Играта приключва с поставянето на последния печат в тази локация. На входа на Обсерваторията след поставяне на печата, вашето име ще бъде записано, с което автоматично получавате право да участвате в томболата за големите и/или поощрителните награди.
Томболата ще бъде теглена в сградата на Обсерваторията във времето от 20.30 до 21.00 часа.
Наслаждавайте се на играта, събирайте с пълни шепи нови знания и се забавлявайте! Очакваме Ви с нетърпение!

Автор: ПМ/УБГБк