ЕСЕННО-ПРОЛЕТНО ЗАЦВЕТЯВАНЕ СЕЗОН 2019-2020 В БАЛЧИК

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 05.11.2019 г.

Още какво ново този сезон в Университетска ботаническа градина-Балчик

Над 54 000 бр. луковици лалета, зюмбюли, нарциси, мускари и други ще разцъфнат през пролетта на 2020 година. в градините на Университетска ботаническа градина-Балчик. От всички само лалетата наброяват 50 000, от над 90 сорта. Изцяло новите сортове за градината, които ще могат да бъдат видяни за пръв път от посетителите напролет, са 32 от всички групи, като преобладаваща е групата Триумф - средно ранно цъфтящи лалета.

Различното тази година е, че сме се опитали да разделим по време на цъфтеж двете най-големи градини с цветни партери - Разсадника и Божествена градина. В градина Разсадника заложихме на ранно и средно ранно цъфтящи лалета във вълнуваща комбинация с Виола, Незабравка, Силене и малко Шибой. В зависимост от температурите през сезона очакваме да нацъфтят от началото на месец март до началото на април. В Божествена градина се очакват цветни лалета от април до края на месец май. В Божествена градина отделихме средно до късно и късно цъфтящите групи лалета. Така се надяваме да успеем да предложим на нашите посетители от началото на март до края на май постоянен цъфтеж в градините на Архитектурно-парков комплекс "Двореца".

В градина Разсадника ще разцъфтят над 26 сорта ранно цъфтящи лалета - божуровидни, ресничести, лилиецветни, ранни единични, многоцветни, грейги и едно ботаническо лале - Little Beauty, съчетани с над 26 сорта Viola x wittrockiana и Viola cornuta.

Продължаваме да обогатяваме колекцията от папагалови лалета и тази година имаме 7 сорта от тях, включително и категоричният ни фаворит - бяло-червеното лале Estella Rijnveld.

Групата на атрактивните божуровидни лалета е попълнена с много нови представители. Ще приковем вниманието на туристите върху новия сорт Bastiа - с двойна чашка с оранжеви в основата и жълти с реснични по връхчетата листчета на цвета. Друг нежен представител на тази група с божуровидния  - с тъмно цикламена чашка с бяло ръбче. И двата вида могат да бъдат видяни на пролет в градина Разсадника.

Божествена градина ще очарова гостите с лалета от 36 сорта от групите дарвинови, триумф и фостериана, също съчетани с Viola x wittrockiana и Viola cornuta.

Както винаги в нашите ландшафтни проекти присъстват и видовете Myosotis sylvatica в три цвята - бял, розов и син, Erysimum species - в жълто и оранжево, розовото Silene dioica, Bellis perrenis (паричка) и Dianthus (карамфил).

И тази година ароматерапията е гарантирана в композицията на градините около "Сребърния кладенец". Ще цъфнат 17 сорта нарциси и 12 сорта зюмбюли. Общо над други 10 000 луковични и грудкови растения ще образуват цветно настроение в ботаническата градина - освен споменатите нарциси и зюмбюли, още фритиларии, мускари, минзухари, алиуми (декоративен клук), еремуруси, анемонета, иксии, орнитогалуми, камасия.

От началото до третата седмица на месец март традиционно се очаква да започне цъфтежът на първите луковичните видове.

Автор: ДД/УБГБк, МД/УБГБк


Фотограф: ДД/УБГБк, МД/УБГБк