ЛАЗАРОВДЕН В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 12.04.2022 г.

ЕКОПАРК ВАРНА ОТБЕЛЯЗВА ЛАЗАРОВДЕН С ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА

Заповядайте на 16 април в Екопарк Варна да отбележим заедно един от най-красивите и цветни празници в българския народен календар – Лазаровден. Празничната ни програма започва в 11 часа с фолклорни ритми - ансамбъл „Българин“, с ръководител Ивайло Иванов, хор „Медени гласове“ с ръководител Петя Драгнева и гайдарски оркестър към НЧ Просвета 1927. За малките посетители сме подготвили работилница за пресаждане на растения и изработка на венци, а за родителите – място за хапване и отдих сред пъстрите пролетни багри в Екопарка.
Нека заедно, с настроение да поставим началото на една нова традиция в Университетска ботаническа градина Варна – честване на Лазаровден.
Лазаровден е християнски празник, който носи името на Св. Лазар. Той е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница и Великден. Лазаровден символизира събуждането на природата и е празник на пробуждащите се гори, ниви и пасища. По традиция на този ден се изпълнява обичаят „лазаруване“ и се правят венци от върбови клонки, които се окичват на вратите на Цветница.
 
Вход за възрастни: 5 лв.
Ученици, студенти и пенсионери: 3 лв.
Паркинг: 4 лв.
Такса за участие в работилница: 3 лв.
Начало: 11:00 часа

Автор: AT/УБГВн


Фотограф: AT/УБГВн