Екопарк Варна посрещна Гергьовден с празнична хоротека

Градина: Варна
Дата на публикуване: 06.05.2022 г.

Народно веселие, томбола с награди и много настроение в Екопарк Варна

 
По повод 130 годишнината от създаването на Университетски ботанически градини,  Екопарк Варна отбеляза един от най-големите пролетни празници – Гергьовден - с първата по рода си празнична хоротека.
Малки и големи любители, професионалисти и почитатели на българската народна музика се хванаха на кръшни хора по поляните на парка. Хоротеката поведоха детска танцова школа „Дивни танци“. Към тях се присъединиха школа по народни танци „Ритъм 7/8“, клуб по български танци „Настроение“, които заедно с посетителите в парка допринесоха за празничното настроение.
Посетителите имаха възможност да се разходят с автентична писана каручка сред цветните пролетни багри в Екопарка и участваха в гергьовденската томбола.
 
Събитието е част от културния календар на Университетски ботанически градини като звено на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с което поддържайки традициите и обогатявайки социалната дейност, допринасят за представяне и опазване на  растителното царство, разширяване познанията на хората в тази насока и работят по опазване на редки и застрашени растителни видове.
През пролетните месеци Екопарк Варна представя на посетителите своите сезонни и многогодишни колекции. Все още цъфти колекция „Лалетата на Варна“, представяща над 50 000 луковици от повече от 60 сорта градински и ботанически лалета. Поетапно сезонната колекция ще бъде подменяна от багрите на колекцията от летни цветя в парка, която ще включва над 30 000 хиляди едно-, дву- и многогодишни растения. Трайните колекции са представени от колекция „Ириси“, която вече започна да цъфти, а непосредствено след нея ще зацъфти и колекция „Хемерокалиси“. Любителите на кактусите могат да видят изнесената на открито колекция „Кактуси и други сукуленти“, а през месец юни посетителите на парка ще могат да се запознаят с бижуто в короната на парка – розариума, представящ над 2700 рози от 80 сорта чаено-хибридни, полиантови и редки сортове английски храстовидни рози.
 
 
*Всички снимки с деца са направени с разрешение и в присъствие на родителите им.
 

Автор: Екип УБГ


Фотограф: Екип УБГ