Екопарк Варна отбеляза Деня на Земята

Градина: Варна
Дата на публикуване: 24.04.2023 г.

Ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ и РИОСВ – Варна се включиха в ботаническа беседа в Екопарка

Университетска ботаническа градина Варна отбеляза Световния ден на Земята – 22 април с беседа в парка. Наши гости бяха представители на Басейнова дирекция „Черноморски регион“, РИОСВ-Варна и ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ по проект „Всички заедно: по-безопасно и по-добре“ към програма „Еразъм+“.

На обзорната разходка в Екопарка беше представено многообразието от дървесна и храстова растителност. Най-голям интерес от дървесните видове предизвикаха Pinus maritima с внушителните си размери, хартиеното дърво Broussonetia papyrifera (L.) L'Hér. ex Vent.), корковия дъб Quercus suber, както и Кентъкското кафено дърво Gymnocladus dioica (L.) K.Koch), чиито аромат на плодовете усетиха.

Силно впечатление предизвика феерията от цветове на колекция „Лалетата на Варна“ с разнообразието от над 50 000 луковици лалета от над 70 сорта. Учениците получиха богата информация за сезонното зацветяване в Екопарка, както и за ежедневните грижи, които се полагат за растителните колекции.

Международният ден на Земята се отбелязва за първи път в САЩ през 1970 г. с цел да приобщи хората на планетата към идеята за опазване на околната среда. По традиция от тогава на 22 април хората от всички континенти се обединяват в името на една обща цел - търсене на дългосрочни и трайни решения за подобряване състоянието на околната среда. Темата и тази година темата на Деня на Земята е „Инвестираме в нашата планета“, което подчертава важността на посвещаването на нашето време, ресурси и енергия за справяне с проблемите на околната среда и изменението на климата.
 

Автор: ЦК/УБГВн


Фотограф: ЦК/УБГВн