КОЛЕКЦИЯ ИРИСИ ЦЪФТИ В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 15.05.2023 г.

Една от най-красивите гледки в Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна е цъфтежът на ирисите. Тези прелестни цветя са част от колекцията на градината, която наброява над 50 различни сорта. Ирисите са представители на семейство Перуникови (Iridaceae), което е едно от най-големите и разнообразни семейства в царството на растенията. Те се отличават със своите елегантни форми, богати багри и ароматно ухание.

Едни от най-атрактивните сортове ириси цъфтят в края на май и началото на юни. В зависимост от вида и хибрида, ирисите могат да бъдат ниски или високи, едноцветни или пъстри. Някои от най-интересните сортове в колекцията на Екопарк Варна са Iris х germanica 'Prairie Sunset' и Iris х germanica 'Dolly Madison'.

Ирисите са не само красиви, но и полезни растения. Те имат лечебни свойства, които се използват в народната медицина и козметиката. Коренищата на някои видове ириси съдържат ароматно масло, което се използва в производството на парфюми. Ирисите са растения с дълга история и символика - символ на мъдрост, надежда и вярност. Те се култивират още от древността и са свързани с различни митове и легенди. Родовото име произлиза от гръцкото "iris", което означава дъга.

Ако желаете да се насладите на тази уникална колекция от ириси, можете да посетите Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. Там ще откриете и други интересни многогодишни колекци. Скоро се очаква растенията от колекция „Хемерокалиси“ и розариума също да започнат своя цъфтеж. Хемерокалисите са многогодишни растения, които имат нетрайни, но очарователни цветове. Те са известни още като "дневни лилии", защото всеки цвят трае само един ден. Розите са едни от най-популярните и обичани цветя в света. В розариума на Екопарк Варна можете да видите над 80 сорта декоративни рози, които ще ви очароват със своята красота и аромат.
През месец май Екопарк Варна е отворен за посещения всеки ден от 08:00 до 19:00 часа.
 

Автор: ПЯ/УБГВн