Екопарк Варна привлича посетители с интересни сортове зеленчуци и ароматни билки

Градина: Варна
Дата на публикуване: 31.07.2023 г.

Ако обичате зеленчуците и искате да се докоснете до природата, не пропускайте да посетите зеленчуковата градина в Екопарк Варна. Тя е проектирана в стила на френските градини potager. “Jardin potager” е малка зеленчукова градина, много подходяща за жителите на града, които все повече се нуждаят от зелени пространства. Умален вид на традиционната зеленчукова градина, тя е оформена най-често в стил, базиран на повтарящи се геометрични мотиви. При нейното планиране е важно правилното съчетаване на зеленчуците, билки и цветя, така че да се постигне разнообразие от цветове, форми и аромати. Растенията са в постоянно взаимодействие помежду си и със средата. Чрез добре обмислено комбиниране те си помагат и се защитават взаимно. При подходящо съчетание на растенията, те си сътрудничат и подпомагат, като привличат полезните насекоми и отблъскват вредителите. Част от зеленчуците, които могат да бъдат видяни при нас са: различни сортове кейл, манголд, люти чушки, броколи, патладжан, луфа, момордика декоративна царевица, декоративни тиквички и др.

До зеленчуковата градина е разположена и новооткритата билкова градина, която е още едно образователно място за посещение. В осем повдигнати лехи са засадени разнообразни ароматни растения като маточина, лавандула, мента, мащерка, лимонена трева, босилек, градински чай и много други.

Университетска Ботаническа Градина – Варна ежегодно работи върху увеличаване на своите колекции. Те представят видовото и сортовото разнообразие на различни растителни видове с оглед на следване на мисията на ботаническите градини. По този повишават познанията на своите посетители за биоразнообразието, сигурността при отглеждането на различни култури, като особено набляга върхи информираността на ученици и студенти.
 

Автор: ПЯ/УБГВн