XIX-ТИ РЕПУБЛИКАНСКИ ТУРНИР ПО КОНЕН СПОРТ ЗА КУПАТА НА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СЕ ПРОВЕДЕ В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 04.09.2023 г.

Екопарк Варна и Община Варна представиха XIX-тото издание на Републиканския турнир по конен спорт за купата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Състезанието се проведе на 02.09.2023 г. (събота) в Университетска Ботаническа Градина – Екопарк Варна с начало 13:30 часа. Официален гост на събитието беше акад. проф. дфзн Николай Витанов - заместник-ректор на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, който откри началото на турнира с приветствени слова.

Тази година в надпреварата жокеите мериха сили в шест дисциплини, сред които „Х“ паркур до 60см, паркур по хронометър за любители и деца, паркур по хронометър до 110см, щафета с подаване на нагайка и надскачане на троен бариер.

Акад. проф. дфзн Николай Витанов връчи голямата награда на турнира – купата на Софийски унивеситет „Св. Климент Охридски“ за комплексен брой точки във всички дисциплини на Кристина Йорданова с кон Катара от СККС „Варна“.

Победител в последната дисциплина – прескачане на троен бариер – беше Марин Русев с кон Калиопе от клуб по конен спорт „Калоян ‘92“ гр. Велико Търново. В памет на г-н Огнян Илиев – дългогодишен ръководител на Университетска ботническа градина-Варна - беше връчена специална купа от главния съдия на турнира Васил Добрев.

Събитието се организира съвместно със Спортен клуб по конен спорт „Варна“ кв. Виница и със съдействието на Дирекция „Спорт“ - Община Варна и Българската Федерация по Конен Спорт. Републиканския турнир по конен спорт за купата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ е традиционно спортно събитие за гр. Варна и привлича състезатели и посетители от цялата страна. Провеждането на спортни мероприятия е част от социалната мисия на ботаническите градини, като подчертава ролята им в културния живот и образованието на своите гости и посетители.

Автор: Екип УБГВн