Университетските ботанически градини отбелязаха патронния празник на Софийски университет

Градина: Всички градини
Дата на публикуване: 25.11.2023 г.

Денят на Св. Климент Охридски беше отбелязан в Екопарк Варна

         В юбилейната 135-та годишнина от създаването на най-старото висше учебно заведение в страната, Университетските ботанически градини отбелязаха тържествено патронния празник на Софийски университет - денят на Св. Климент Охридски.

         Предвождани от кръста, иконите и хоругвите на православни светци и съпроводени от песните на църковния хор, всички служители и гости на Университетски Ботанически Градини се отправиха към параклиса „Св. Климент Охридски“, разположен на най-високия хълм в ботаническата градина. Празничното богослужение продължи с водосвет и молебен за здраве и благоденствие. Раздаден бе рибен курбан.

         Благодарствена реч към всички присъстващи изнесе д-р Красимир Косев - директор на Университетски ботанически градини и член на Европейския консорциум на ботаническите градини.

         Св. Климент Охридски е един от най-видните български средновековни книжовници и учители. Ученик е на равноапостолните просветители на славянските народи Св. Св. Кирил и Методий и е продължител на тяхното дело. Той е основател на Охридската книжовна школа и един от Светите Седмочисленици.
 

Автор: АТ УБГ/Вн


Фотограф: АЗ УБГ/Бчк