РАСТЕНИЯТА И ВОДАТА

Градина: Всички градини
Категория: Биоразнообразие, Обучения, Опазване
Дата на публикуване: 14.01.2013 г.

Световен конкурс на Fairchild Challenge/BGCI 2012/2013: "Растенията и водата"

 

2013 година е обявена от ООН за Международна година на водното сътрудничество. Ние живеем на синя планета, но само 2,5% от водата е сладка. В езера, реки, водни басейни и подводни източници, както и замръзнала в ледниците, сладката вода е насъщен ресурс и от съществено значение за живота на земята. Повечето хора знаят колко важна е водата, обаче малко от тях разбират особено важните връзки между растенията и водата. Растенията регулират водния цикъл; те разпределят и пречистват водата на планетата, а като отделят влага чрез листата си, те пренасят вода от почвата в атмосферата
Тазгодишната глобална възможност на Fairchild Challenge/BGCI е учениците да открият чрез интервюта какво знаят хората за растенията и водата. Ние искаме учениците да измислят начини за по-доброто информиране на обществеността относно тези важни връзки и да се противопоставят на погрешните схващания. Разсъжденията и заключенията на учениците ще помогнат за лансирането на международна кампания за осведомяване на обществеността.

От учениците се изисква:
• да измислят три въпроса, свързани с темата ‘растенията и водата’.
• да интервюират поне 10 души от мястото, където живеят. Тези хора могат да са техни приятели, членове на семействата им, съседи или учители.
• да документират отговорите им във видео, аудио или писмен формат.
• да напишат преглед (500 думи) за погрешните схващания на хората.
• да предложат идеи за оспорване или поправяне на тези погрешни схващания

 

Указания за участниците може да видите тук.
Указания за участниците на български език: стр. 1 и стр. 2

 

Избраните интервюта ще бъдат качени в сайтовете на Fairchild Challenge и BGCI.

 

alt

alt