Allium schoenoprasoides Regel, Сибирски лук

Градина: София
Сезон: Пролет, Лято
Дата: 10.05.2016

Сибирският лук e ядлив представител на род Лукови - Allium, познат още като салатен лук, резанец или шивес. Представлява луковично тревисто многогодишно растение, достигащо 30-50 cm височина, широко разпространено в Европа, Азия, Северна Америка. Листата му са кухи и тръбообразни - до 2-3 mm в диаметър, а цветовете - бледоморави, звездовидни, широки 1-2 cm, с по шест венчелистчета, които образуват гъсти съцветия по 10-30. Преди да се отвори, съцветието е обвито в хартиеподобен прицветник. Цъфтежът е през Април – Май. Семената се образуват в малка семенна кутийка с три прегради и узряват през лятото. 
 
Лукът е бил култивиран в Евопа още от Средновековието, като има сведения, че е бил познат още отпреди 3000 г. пр.н.е в Китай. Римляните вярвали, че сибирският лук може да облекчи болката от слънчево изгаряне или възпалено гърло, както и че регулира кръвното налягане.

Представителите на род Лукови произвеждат химични вещества, които са причина за характерния им аромат и вкус. Луковете отблъскват насекомите като цяло, но цветовете им остават притегателни за пчелите, което е важно за опрашването на растенията. Много от луковете се отглеждат както за кулинарни цели, така и заради декоративните им качества.

Автор: Л. Маринова
Фотограф: Л. Маринова