Opuntia Ficus-Indica, (L.)Mill - Смокинова опунция

Градина: Балчик
Сезон: Пролет
Дата: 02.06.2017

Оpuntia Ficus-Indica или Смокинова опунция е от семейство Кактусови (Fam.Cactaceae). Произхожда от Мексико и Южна Европа. Достига височина до 3-5м. Стъблата на опунцията са продълговати и сочни. Цветовете на растението се срещат в три цвята: червен, жълт и бял. Цъфтежът започва в началото на месец май и продължава до края лятото. Плодовете узряват от август до октомври, ядливи са. Вкусът им наподобява на смокиня или круша, откъдето идва и наименованието „бодлива круша”. Плодовете на Оpuntia Ficus-Indica трябва внимателно да бъдат събрани поради бодлите, с които са покрити.
Факторите, които могат да ограничат растежа на Смокиновата опунция са валежи, почва, влажност и температура. Минималното количество валежи е 200мм годишно. Предпочитат пясъчни, добре дренирани почви. Температурите, които може да понесе Смокиновата опунция, са над 500C.
Оpuntia Ficus-Indica е незимоустойчив кактус. В момента може да се види на открито в Експозицията на едроразмерни кактуси и сукуленти в „Божествена градина” на Университетска Ботаническа градина – Балчик. Ежегодно колекцията от топлолюбиви кактуси и сукуленти се прибира в закрита оранжерия за периода октомври - април.
 

Автор: ИП/УБГБк
Фотограф: ИП/УБГБк