Bougainvillea - Бугенвилея

Градина: София
Сезон: Лято
Дата: 26.06.2017

Бугенвилея (Bougainvillea) е род растения от семейство Вечеринкови (Nyctaginaceae). Растението е класифицирано през 1768г. от френския ботаник Филиберт Комерсон, който придружавал сънародника си, морския откривател адмирал Луис Антоан дьо Бугенвил, по време на околосветско пътешествие.
 
Родина на Бугенвилеята е Южна Америка, като е разпространена от Бразилия на запад до Перу на юг до Аржентина. Родът съдържа около 18 вида, които могат да бъдат дървета, храсти или лиани, достигащи на височина от 1m до 12m. Част от видовете са вечнозелени, когато се намират във влажните региони, а други са листопадни - в сухите области. Листата на бугенвилеята са прости, овално заострени и дълги 4 - 12cm.
 
Същинския цвят на растението е малък и бял и е заобиколен от прицветници (бракти) с ярки цветове – розов, цикламен, виолетов, син, червен, оранжев, жълт и бял. Именно прицветниците придават неотразимата красота и чар на  бугенвилеята, заради които понякога я наричат и „Хартиено цвете“.
 
Снимката е от пеперудения павилион на Университетската ботаническа градина в гр. София, където има изложба на живи тропически пеперуди.

Автор: Л.М.
Фотограф: Л.М.