Eulophia petersii - Пустинна орхидея

Градина: Балчик
Сезон: Лято
Дата: 11.06.2019

Eulophia petersii
Известна още като „Сукулентна орхидея“, но това не казва достатъчно. От 25 000 вида Orchidaceae по света, хиляди от тях са сукулентни.  Но Eulophia petersiiе една от относително малкото, които растат в пустинен климат при същите условия както кактуси или еуфорбии. „Отглеждайте я като алое“ - това е много добър съвет, освен че за разлика от повечето алоета, тази орхидея трябва да се полива през лятото и да почива през зимата.

Eulophia petersii е една от най-адаптираните към пустинята орхидеи. Расте в аридните местообитания от Намибия до Южния арабски полуостров. Изключително сочна, тя съхранява вода в големите си псевдобулби, дебелите твърди листа и голямата система от месести корени. През пролетта, на височина до почти два метра съцветията носят стотици фини кафеникави цветчета с усукани венчелистчета. Видът е въведен в разсадници в началото на 90-те години, когато е бил много рядко и скъпо растение. Сега е доста лесно да се намери.
 
Родът Eulophia има около 300 вида, много от които са ксерофитни сукуленти с красиви цветове. Повечето, за съжаление, са много трудни за намиране. Eulophia petersii расте най-добре в дълбока саксия, която побира голямата коренова система. Добре е да се използва груба, добре дренирана сочна смес. По време на летния вегетационен период те могат да поемат малко вода, но най-добре е да се поливат само когато средата изсъхне. Може да остане месеци без вода, особено през прохладния сезон. Растението вирее на температури от над 37°С  до замръзване. Целодневното слънце е прекалено много за него през лятото; растението ще изглежда много по-добре на много лека сянка. За да се осигури цъфтеж, на растението се дава хладна и суха зимна почивка.
 

Автор: СН, ДД/УБГБг
Фотограф: ДД/УБГБг