Hemerocallis × hybrida Bergmans ‘Strutter’s Ball’ – Дневна лилия, Хемерокалис.

Градина: Варна
Сезон: Лято
Дата: 21.06.2019

       Дневните лилии -  или по-известни като Хемерокалиси - са род Покритосеменни, Едносемеделни растения. Днес те са включени в семейство Asphodelaceae (Xanthorrhoeacea), но в миналото са били част от семейство Liliaceae (Кремови). Латинското наименование на рода Hemerocallis произлиза от гръцките думи  ἡμέρα (hēmera) "ден“ и καλός (kalos) "красив". Името е пряко свързано с продължителността на цъфтеж на всеки отделен цвят на растението – около един ден – след което преминава и бива заменен от други цветове.

       Повечето култивари цъфтят непрекъснато в продължение на една до пет седмици – и са едни от най-предпочитаните многогодишни цъфтящи растения, поради многото си качества – висока издръжливост на засушаване, минимална поддръжка, издръжливост на високи и ниски температури, невзискателност към почвените условия и не на последно място – голямо разнообразие от форми – над 60 000 регистрирани култивара.

       Университетска Ботаническа Градина – Варна представя всяка година колекция от над 30 култивара от род Хемерокалис. Някои от тях цъфтят по два пъти в сезона.

Автор: АТ/УБГВн
Фотограф: АТ/УБГВн