Acca sellowiana (O.Berg) Burret - Фейхоа (ананасова гуава, йодно дърво)

Градина: Балчик
Сезон: Лято
Дата: 28.06.2022

Видът произхожда от Югоизточна Бразилия и Уругвай. Култивиран е в Мезоамерика.
Растенията са малки дървета (до 4м) или храсти от семейство Миртови (Myrtaceae). Младата кора е гладка, светло-червеникавокафява, става сива до светлокафява и люспеста с възрастта. Листата са обратнояйцевидни, елипсовидни. Образува прости съцветия. Цъфтежът е през края на пролетта (май-юни).
Плодовете са ядливи и с размер 2,5-8 см. Подобно на листата, те са елипсовидни до обратнояйцевидни. Често са с желеобразно вещество отвътре, с пикантен мирис при узряване и вкус на микс от ягоди и ананас, съдържащи многобройни семена.
Видът е широко култивиран като декоративно растение, което изненадва не само с прекрасен вкус, но и с уникални лечебни свойства. Плодовете съдържат всички витамини от група B, витамин C, както и йод, който е в количества близки до тези на морските водорасли. Един килограм от тях съдържа около 4 мг йод, докато дневната доза за човек на средна възраст е 0,15 мг, което превръща растението в прекрасен източник на естествен йод.
В България видът се среща в южните райони на страната и по Черноморието.
Acca sellowiana може да бъде видяна в цъфтеж в сезонната експозиция „Тропични растения“ в Градина „Разсадника” на УБГ Балчик.

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк