Bougainvillea glabra Choisy – Бугенвилия глабра

Градина: Балчик
Сезон: Зима
Дата: 24.02.2023

Бугенвилия глабра е растение от семейство Никтагинови (Nyctaginaceae). Страната на произход на вида е Бразилия. Бугенвилията носи името на френския адмирал Луи Антоан дьо Бугенвил (1729-1811), който открива растението и го пренася в Европа.
Бугенвилията представлява лиана, храст или дори дърво. Листата й са свежо зелени с бадемово-яйцевидна форма. Цветовете са жълто-бели,  малки, невзрачни. Те са заобиколени от ярко оцветени прицветници,  дълги до 6 см. Именно прицветниците придават неотразимата красота и чар на  бугенвилията.
В естествените си местообитания на влажния тропически биом на Южна Америка, видът цъфти без прекъсване през цялата година. Местните индианци използват части от растението с лечебна цел от столетия.
В Европа бугенвилията се използва често като декоративно растение в зимни градини и на открито в страните от Средиземноморието.
В България видът не се среща в естествени местообитания. Няколко индивида, получени по международния обмен Index Seminum, са отгледани в оранжериите на Университетска ботаническа градина Балчик.
В момента Bougainvillea glabra Choisy може да бъде видяна в цъфтеж в Експозиционна оранжерия на Университетска ботаническа градина Балчик.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк