Allium giganteum Regel – Гигантски декоративен лук

Градина: Балчик
Сезон: Пролет
Дата: 02.06.2023

Лукът (Allium) е род растения от семейство Кокичеви (Amaryllidaceae), включващ около 1000 вида. Известен е като един от най-големите родове растения в света.
Allium giganteum e вид с произход от Централна и Югозападна Азия.  В природата се среща в Иран, Афганистан, Турция, Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан, но е култивиран като цъфтящо градинско растение в много страни по света. Гигантският лук е най-високия вид декоративен лук. Обикновено, стъблото израства до 1,5 метра височина. Цветовете му са наситено виолетови, събрани в атрактивни плодни съцветия - сенници, които, в умерените ширини, разцъфват в края на пролетта до средата на лятото. Видът е многогодишно луковично растение.
Allium giganteum предпочита добре дренирани почви, с умерена влажност и добро слънчево осветяване. Препоръчително е да се засява на места, защитени от силни ветрове.
Растението се отглежда широко с декоративна цел, използва се за рязан цвят и сушени цветове.
Листата на растението миришат на лук, когато са натъртени или повредени, но не се използват за кулинарни цели. Не се препоръчва да се опитват части от растението, тъй като яденето им може да причини гадене, повръщане и диария, поради съдържащите се в тях сулфиди. Въпреки това, някои средноазиатски степни народи включват изсушени и стрити на прах части от лука в мазила и други лекове още от древността.
В момента Allium giganteum Regel може да бъде видян в градина „Разсадника“ на Университетска ботаническа градина Балчик.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк