Malus x robusta 'Red Sentinel' (Carrière) Rehder – Червена декоративна ябълка

Градина: Балчик
Сезон: Есен
Дата: 13.11.2023

Malus x robusta е изкуствено създаден хибрид от семейство Розоцветни (Rosaceae). Хибридната формула на тази изкуствена кръстоска е M. baccata × M. prunifolia.
Растението е малко, листопадно дърво (обикновено до 3 м височина), подходящо както за градски градини и паркове, така и за засаждане на малка площ в задния двор. Често е предпочитано като декоративно дърво около административни сгради.
Цветовете на червената ябълка са единични и се разтварят в края на пролетта с нежен, млечнобял оттенък. Плодовете са струпани на гроздове, подобно на черешовите, с ширина около 2,5 см и лъскав, червен цвят. Те се запазват върху дървото дори и през зимата, като до късна есен допълват цветните нюанси на опадващите листа.   
Декоративната ябълка предпочита да расте на добре осветени места, но може да вирее и на полусянка. Обича богата, влажна, добре дренирана почва.
От узрелите плодове през есента, могат да се приготвят вкусни конфитюри.
Червената декоративна ябълка привлича силно насекомите опрашители с нежните си и ароматни цветове, които са изключително богати на нектар. Ябълковите дървета осигуряват и убежище, както и хранителна база от плодове и семена за много от градинските видове птици.
В момента, зрели плодове от Malus x robusta 'Red Sentinel' (Carrière) Rehder могат да бъдат видени на екземпляр от вида в градина „Карамфила“ на Университетска ботаническа градина Балчик.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк