Echinopsis calochlora K.Schum.

Градина: Балчик
Сезон: Зима
Дата: 29.02.2024

Echinopsis е род кактуси от семейство Кактусови (Cactaceae).
Произхожда от Южна Америка (обикновено Аржентина, Чили, Боливия, Перу, Бразилия, Еквадор, Парагвай или Уругвай).
Видовете от рода се различават по форма и размер - от малки кълбовидни видове до големи колоновидни видове. Образуват много едри цветове в различна багра, които се прикрепят към основното тяло с дълги цветни дръжки. Цветовете са често много краткотрайни, а някои са нощни.
Отглеждат се сравнително лесно и са изключително добре приспособени към засушаване. Съхраняват достатъчно количество вода в структурата си, за да оцелеят през доста продължителни сухи периоди. Често се отглеждат в оранжерии, особено в региони, които са неподходящи за отглеждането им на открито. Могат да се отглеждат и директно в земята или в подходящи контейнери. Изключително подходящи са за декоративни стайни растения, тъй като са толерантни към суха атмосфера.
Echinopsis calochlora K.Schum. е вид, произхождащ и естествено разпространен в Боливия и Бразилия. Представлява малък кълбовиден кактус (обикновено с размери 20 х 10 см), който образува туфи. Има златисти бодли и ароматни цветове с диаметър около 10 см.
Видът предпочита леки и добре дренирани почви с рН 5.0 – 7.0. Устойчив е на температури до 0о С. Изисква изключително малко вода и слънчево изложение при отглеждане.
В момента, цъфнал екземпляр от вида може да бъде наблюдаван в Експозиционна оранжерия на Университетска ботаническа градина Балчик.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк