Cascabela thevetia (L.) Lippold – Жълт олеандър

Градина: Балчик
Сезон: Пролет
Дата: 19.04.2024

Жълтият олеандър (Cascabela thevetia (L.) Lippold; синоним: Thevetia peruviana (Pers.) K.Schum.)) е вид растение от семейство Олеандрови (Apocynaceae).
Произхожда от Латинска и Южна Америка (Мексико, Никарагуа, Венецуела, Перу, Бразилия). Разпространен е в тропическия биом.
Cascabela thevetia е вечнозелен тропически храст или малко дърво. Листата му са подобни на върбовите, линейно-ланцетни и лъскавозелени на цвят. Покрити са с восъчен филм, който намалява загубата на вода (типично приспособление за олеандрите). Стъблото е зелено и с напредване на възрастта става сребристо до сиво. Цветовете са дълги, фуниевидни и жълти на цвят. Понякога са с лек аромат. Плодът е костилков, с наситено червено-черен цвят, обгръщащ единично, едроразмерно семе.
Видът е успешно интродуциран в Африка и Индокитай. Използва се широко за декоративно растение в Индия, Шри Ланка и страните от Югоизточна Азия.
Важно е да се отбележи, че всички части на растението са токсични при поглъщане за повечето гръбначни животни.  Семената съдържат силно токсични сърдечни гликозиди, включително теветини А и В и нерифолин.
Въпреки това, в етно-медицината, стрити листа от Жълт олеандър се използват широко при лечението на външни рани, инфектирани области, лекуване от някои видове пръстеновидни червеи и дори екзотумори.
В момента Cascabela thevetia (L.) Lippold може да бъде видян да цъфти в Експозиционна оранжерия на Университетска ботаническа градина Балчик.
 
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк