За нас

Градината е отворена за посетители от сряда до неделя. Понеделник и вторник градината е затворена за посетители.

ТАЙНАТА ГРАДИНА

 

“... беше вътре в прекрасната градина,
можеше да идва в нея, когато си поискаше,
и се чувстваше така, сякаш бе намерила свой собствн свят.”

Франис Бърнет

 

Университетска Ботаническа градина - София е създадена през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859 – 1900). На откриването на Ботаническата градина е засаден дъб (Quercus robur L.), в чийто корени цар Фердинанд І поставя златна пара. Днес дъбът със своите могъщи ствол и корона дарява прохладна сянка, напомняйки за просторните дъбрави, покривали някога Софийското поле.

В тази градина можете да разгледате:

Оранжерии, разкриващи красотата и уникалното видово многообразие на тропиците с групите на орхидеите, бромелиевите, змиярниковите; а също колекции от палми, цикасови, кактуси и други сукуленти.

Средиземноморска градина с характерни субтропически растения, сред които различни цитруси, маслини, мирт, дафинов лист.

Розариум, в който се отглеждат над 40 сорта розови храсти.

Алпинеуми, представящи условията на скалистите планински местообитания.

Водни площи с типични водни и влаголюбиви растения - водна лилия, воден зюмбюл, водна лейка, папирус, захарна тръстика, папрати и други.

Бабина градинка – на принципа на китните градини с плодове, зеленчуци и подправки, и в тази - деца и възрастни могат да видят от къде идват храните на трапезата ни. На малка площ всяка година се представят различни ядливи растения, като същевременно се демонстрира и покривно озеленяване – модерен елемент на урбанизираната градска среда.

Информационен център с ботанически пазар, в който можете да научите за текущи събития и да закупите екзотично аранжирани букети, разнообразни растения за дома, семена от гинко или млади фиданки от вековния дъб.